• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Etiketten bestellen? Dan moet je deze 7 vragen kunnen beantwoorden!

Etiketten zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe kies je nu de juiste? Natuurlijk is het belangrijk om eerst te bepalen welk formaat etiket je nodig hebt, maar ook moet je nadenken over welk materiaal (papier, al dan niet gelamineerd, kunststof of zelfs transparant) en welk type belijming voor jou de beste keuze is. En over hoe je de etiketten wilt bedrukken (zwart-wit of full colour of zelfs met PMS- of steunkleuren). Er is altijd een etiket dat bij jou past. Wij helpen je graag te bepalen welk etiket dat is. De volgende 7 vragen helpen je alvast op weg.

De labelprinter aan het werk


1. Welk formaat moet het etiket hebben?

Een voor de hand liggende eerste stap: bepaal de lengte en de breedte van je etiket, maar ook de dikte. En misschien wil je wel een bijzondere vorm. Ook dat kan met contourgesneden etiketten. Met de Eclipse mini bijvoorbeeld kun je de mooiste etiketten vormsnijden.


2. Op wat voor materiaal ga je de etiketten plakken?

Bij elke ondergrond past een ander soort etiket om goed te blijven plakken. Plak je de etiketten op papier, karton, metaal, glas, hout, plastic, textiel of rubber? En is die ondergrond glad, ruw, vochtig of droog? Komt het etiket direct in aanraking met voedingswaren? Wil je etiketten die permanent hechten of juist gemakkelijk te verwijderen zijn? Moeten de etiketten een hoge inscheurweerstand hebben of hoeven ze niet onscheurbaar te zijn? Allemaal factoren die bepalen welk materiaal en welke soort belijming het meest ideaal is.

Daisy P. werkt lekker thuis


3. Onder welke omstandigheden gebruik je de etiketten?

Ook de omstandigheden waarin je gaat etiketteren zijn bepalend voor je etiketkeuze. Denk aan de temperatuur van de ruimte waarin je de etiketten plakt. Wisselt die sterk of is die stabiel? Is het koud, warm of zelfs heet? Hetzelfde geldt voor de ruimte waarin de etiketten bewaard worden. Misschien moeten de etiketten weerbestendig zijn, omdat ze in aanraking kunnen komen met vocht of UV-licht. Of misschien heb je speciale diepvries belijming nodig, omdat de producten onder extreem lage temperaturen worden bewaard.


4. Hoe wordt het product vervoerd?

Als het etiket eenmaal op het product is geplakt, gaat het pas echt beginnen. Misschien zitten er wel meerdere producten in een doos. Dan wil je niet dat de etiketten beschadigen doordat ze tegen elkaar aan schuren tijdens het transport. En als de producten tijdens het vervoer in aanraking komen met hoge of lage temperaturen moeten de etiketten wel blijven plakken.


Het verschil tussen labels en etiketten

Als je een kijkje neemt in onze webshop, zie je al gauw dat we labels & etiketten verkopen. Dat suggereert dat er een verschil is tussen die twee. En dat is ook zo, want een etiket is ook een label, maar een label is niet per definitie een etiket. Volg je het nog? Lees anders ons eerdere blog over wat nou precies het verschil is tussen een label en een etiket.



5. Hoe wordt het product uiteindelijk gebruikt?

Als het product met jouw etiket erop uiteindelijk bij de consument of eindgebruiker terecht komt, kan het daadwerkelijke gebruik ervan ook nog invloed hebben op je etiketkeuze. Zo is een etiket op lang houdbare voedingsmiddelen heel iets anders dan een etiket dat alleen maar wordt gebruikt om een artikel te kunnen verzenden. En wist je dat er speciale, voedselveilige inkten zijn om etiketten te bedrukken?


6. Worden de etiketten machinaal verwerkt?

Als etiketten machinaal verwerkt worden, moet je ook rekening houden met rolgrootte en rolwikkeling. Het spreekt voor zich dat als je rol te groot of te klein is, die niet in de machine past. Maar wist je ook dat er maar liefst 8 verschillende mogelijkheden voor de rolwikkeling van bedrukte etiketten zijn? Download de checklist rolwikkeling


7. Ga je smart technologie toepassen?

Met de smart technologie van tegenwoordig kan een etiket veel meer zijn dan een simpele sticker met wat productinformatie. Zo kun je etiketten uitrusten met RFID- en NFC-techniek, waardoor je ze bijvoorbeeld kunt volgen (track & trace) of voor toegangscontrole kunt inzetten.

etiketten in het magazijn

etiketten in het magazijn

etiketten in het magazijn


Enkele voorbeelden van hoe je etiketten kunt toepassen

  • Verzendetiket op een pakketje: alle informatie om je pakketje te versturen
  • Etiketten op voeding en drank: geeft de consument informatie én laat je product opvallen in het schap
  • Etiketten in magazijn en distributiecentrum: voor realtime inzicht in je voorraad en een efficiënter proces
  • Kleine etiketjes met chip op medicijnflesjes: geeft de patiënt en arts informatie én maakt het mogelijk om te detecteren wanneer het flesje geopend is


Zelf etiketten printen? Koop een labelprinter!

Wil je zelf aan de slag met etiketten printen, dan kan het handig zijn om je eigen labelprinter te kopen. Ook printers zijn er in soorten en maten. Zo zijn er printers die eenvoudige goederenetiketten kunnen printen, maar ook printers die complete patiëntenpolsbandjes kunnen bedrukken en zelfs printers die 'slimme' RFID-techniek kunnen toevoegen, zodat je prijslabels voor in de winkel kunt maken. In onze webshop vind je labelprinters voor allerlei toepassingen en natuurlijk adviseren we je graag welke printer het beste bij jou past.


Gerelateerde artikelen