• Eigen drukkerij
  • Bedrukte passen vanaf 5 cent
  • Snel geleverd
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Smart labels in de praktijk - 7 voorbeelden

Natuurlijk, je kunt een label bedrukken en hem vervolgens ergens opplakken. Een simpele manier om informatie over je producten te geven. Maar wist je dat zo'n eenvoudige sticker veel meer in zijn mars heeft? Door een snufje technologie toe te voegen, ontvouwt zich een wereld van mogelijkheden. Met de juiste RFID-chip maak je je label 'smart'. Dat klinkt goed, maar wat kun je er nu echt mee? In deze blog geven we je graag een aantal praktijkvoorbeelden.

hardloopevenement


Voorbeeld 1: Smart labels bij sportevenementen

Smart labels met RFID-chips zijn interessant voor elk sportevenement. Of het nu om zwemmen, lopen, fietsen of schaatsen gaat. Zolang er afstanden worden afgelegd, zorgt een smart label voor extra plezier. Bij de sporters zelf, maar ook bij de supporters. Neem bijvoorbeeld de grote hardloopevenementen. Van het startnummer maak je met de juiste techniek een smart label. Plak eenvoudig een chip aan de binnenkant van de startnummers en je bent klaar om iedereen te volgen. Daarmee registreer je uiteraard in hoeveel tijd iemand de afstand van start tot finish aflegt. Maar het wordt nog interessanter als je op verschillende plekken in het parcours ook antennes plaatst. Met een mobiele app kunnen de supporters dan gedurende de wedstrijd bijhouden hoe snel iemand loopt en wanneer ze hun sportheld bij de finish kunnen opwachten.

in de auto


Voorbeeld 2: Veilig rijden met een NFC-tag in je auto

De nieuwere mobiele telefoons zijn standaard uitgerust met een NFC-reader. Daarmee worden smart labels wel heel toegankelijk. Zodra je ergens een sticker met NFC-tag ziet, hoef je alleen nog maar je telefoon ertegenaan te houden en wordt er automatisch een verbinding met je telefoon gemaakt. Dit is ook de techniek die het mogelijk maakt om te betalen met je mobiele telefoon. En het wordt steeds meer gebruikt door bedrijven, bijvoorbeeld om bezoekers automatisch te laten inchecken op Facebook of bestanden uit te wisselen. Maar wist je dat je NFC ook heel goed zelf kunt gebruiken? Bijvoorbeeld als je veel onderweg bent. Dan kan een smart label met NFC-tag op je dashboard handig zijn. Zodra je de auto instapt even tappen en karren maar. De smart label zorgt ervoor dat jouw telefoon in een veilige automodus gaat. Bijvoorbeeld door inkomende oproepen te blokkeren of door de bluetooth in te schakelen, zodat je via je carkit kunt bellen als dat nodig is. Jij bepaalt de instellingen.

in het museum


Voorbeeld 3: Smart luisteren in het museum

Een tentoonstelling komt pas echt tot leven als je het verhaal erachter kunt beluisteren. De audiotour is geliefd bij veel museumbezoekers. Wist je dat dit met smart labels ook heel eenvoudig op je eigen mobiele telefoon kan? Het museum kan op verschillende plekken stickers met NFC-tags plakken. Zodra je ergens zo'n sticker ziet hangen, hoef je alleen nog maar je telefoon ertegenaan te houden en wordt er automatisch een verbinding met je telefoon gemaakt en krijg je het bijpassende verhaal voorgeschoteld. Oortjes in en luisteren maar!

detectiepoortje winkel


Voorbeeld 4: RFID-stickers in winkels

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Heb je net je nieuwe spijkerbroek afgerekend bij de kassa, loop je de winkel uit, gaat het alarm af. De RFID-chip in het stickertje op jouw nieuwe aanwinst is niet goed gedeactiveerd bij de kassa. En het signaal dat het stickertje afgeeft, wordt opgevangen door het poortje waar je doorheen loopt bij de uitgang van de winkel. Voor jou even schrikken, voor de winkelier een mooi systeem om winkeldiefstal te voorkomen En eenvoudig ook, want zo'n stickertje met een chip plak je overal gemakkelijk op. Of het nu kleding is, speelgoed of een boek. Bovendien helpt het de winkelier om snel en betrouwbaar zijn voorraad te beheren.

Omdat de RFID-sticker gebruikmaakt van hoge frequenties, kan het signaal ook op wat langere afstand worden opgepikt. Het is daarom niet nodig om de sticker vlak tegen zo'n poortje te houden. Het signaal wordt ook prima opgepakt als de kleding al in de tas van de koper zit. Dit is dus een net iets andere techniek dan NFC-stickers tappen met je mobiele telefoon.



Wist je dat een smart label net zo goed een tag of plastic pas kan zijn?


De slimme techniek van RFID beperkt zich natuurlijk niet tot alleen etiketten. Er zijn ook heel wat andere dragers mogelijk, zoals polsbandjes, keyfobs en natuurlijk plastic passen. Alle kennis die we hebben over RFID – en dat is inmiddels behoorlijk veel – hebben we ooit opgebouwd door RFID-techniek in plastic passen te stoppen.

Een mooi voorbeeld van smart cards is onze samenwerking met Aucxis, koploper in het ontwikkelen van RFID-toepassingen. Hun klant Safetybloc produceert en verhuurt betonnen veiligheidsblokken voor het Belgische wegennet. Om het voorraadbeheer van de blokken te optimaliseren, ontwikkelde Aucxis een RFID-oplossing. DCP leverde hiervoor de passen.

Lees de klantcase


dialyseapparaat


Voorbeeld 5: Smart labels in de zorg

Elk ziekenhuis heeft kostbare apparatuur. Denk aan scanners of dialyseapparaten. Soms staan die op een vaste plek, maar ook veel apparaten zijn verplaatsbaar. Dan wil je direct weten waar dat apparaat staat wanneer je hem nodig hebt. Als je alle mobiele apparaten voorziet van een smart label of tag en overal antennes ophangt, kan dat. Zodra een apparaat verplaatst wordt, vangt de antenne het signaal van de smart tag op en wordt geregistreerd waar het apparaat zich bevindt. Je hoeft dus nooit meer te zoeken en dat scheelt tijd. Tijd die je liever in de zorg zelf steekt.

Hetzelfde principe kun je natuurlijk ook toepassen op kantoormeubilair. Zeker in de grotere ziekenhuizen is het ondoenlijk om handmatig bij te houden waar stoelen, tafels en kasten zich bevinden. Door het inzetten van smart labels wordt het beheer van je inventaris een makkie.

premium wijn


Voorbeeld 6: Slimme etiketten voor wijnkenners

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar slimme etiketten worden steeds vaker gebruikt om de echtheid van een exclusieve wijn te garanderen. Met een zogenoemde 'Ntag DNA' legt de producent als het ware het DNA van de wijn vast in een sticker. Als de fles wijn uiteindelijk aangekomen is in de wijnhandel of het restaurant, kun je deze scannen en controleren dat het inderdaad een originele wijn is. De scan toont het serienummer van de wijn, maar geeft ook informatie over de herkomst, het jaar van productie, en alles wat je verder nog wilt weten. Kortom, alle echtheidskenmerken die je ervan overtuigen dat je een originele fles te pakken hebt. Ditzelfde principe wordt ook toegepast op andere dure dranken zoals whiskey, en op bijvoorbeeld exclusieve parfums en sieraden.

scannen in het magazijn


Voorbeeld 7: Smart labels in het magazijn

Als laatste voorbeeld kijken we nog even naar track & trace met smart labels in het magazijn. Met smart labels en tags kun je alle producten en materialen eenvoudig registreren en volgen. De gelabelde items kunnen worden gescand als ze door een RFID-poortje verplaatst worden op een lopende band, maar ook met een mobiele handscanner, al dan niet op afstand. Zo zie je bijvoorbeeld snel de productspecificaties, behoud je inzicht in je aanwezige voorraad en kun je met de juiste labels producten en orders volgen tijdens het hele logistieke proces. Dat levert een hoop tijdwinst op.


Verder lezen over de mogelijkheden van RFID?

RFID-techniek is best complex. Met deze concrete praktijkvoorbeelden hebben we het wat minder ingewikkeld proberen te maken. Wil je je nog verder verdiepen in de mogelijkheden van RFID? Download dan ook onze gratis white paper of lees meer blogs over RFID.


Gerelateerde artikelen