De techniek wordt steeds slimmer. Hetzelfde geldt dus ook voor de plastic kaarten die we aanbieden. Een mooi voorbeeld hiervan is de chippas met RFID-techniek, ook wel bekend als MIFARE® kaart. Dit is een plastic kaart met een microprocessorchip die voor uiteenlopende doeleinden kan worden geprogrammeerd. Deze chip bevat een geheugen, processor en contactpunten voor de antenne. Door deze antenne is het mogelijk om contactloos een actie uit te voeren. Dit maakt een RFID-kaart uitermate geschikt als toegangscontrole of betaalpas (met gesloten betaalsysteem).
Hoe werkt een RFID-kaart?
De techniek achter RFID, volledige term Radio-frequency identification, werkt via radiogolven door een antenne in de chip van de kaart. Zo een chip kun je zien als een soort boek met verschillende hoofdstukken, die je elk op de gewenste manier kunt programmeren. Er zijn verschillende soorten chips waaronder de MIFARE® chip, MIFARE DESFire® chip en NTAG-chip. Elke chip heeft zijn eigen unieke ‘hoofdstukindeling’ en daarmee dus ook zijn eigen kenmerken.
Een andere eigenschap van RFID-kaarten is dat zij geen eigen energiebron hebben. De chip wordt geactiveerd door het elektromagnetische veld van een lezer. De chipkaart activeert zichzelf dus op het moment dat je hem in de buurt van een RFID-lezer houdt. Op dat moment leest de lezer de chip uit en keurt hij in een fractie van een seconde een actie, zoals een betaling of toegang, goed of af.
Binnen de RFID-techniek zijn er drie soorten passen:
Type RFID-chip |
Frequentie |
Bereik |
Toepassing |
Low frequency |
125 KHz |
2 tot 100 cm |
Toegangspas |
High frequency |
13,56 MHz |
10 tot 100 cm |
Tijd- en registratiesystemen |
Ultra high frequency (UHF) |
860 – 950 MHz |
Tot 12 meter |
Parkeergarages en tolpoorten |
Contactloos handelen staat dus centraal bij deze kaarten.
Toepassingen MIFARE® kaarten en RFID-cards
Door de mogelijkheid om een RFID-chip te programmeren spreken we van een intelligente kaart. Deze chippassen zijn dan ook op allerlei manieren in te zetten. Onderstaand de twee meest gebruikte toepassingen van de RFID-chipkaart.
RFID-betaalsystemen
Een chippas met RFID-techniek is uitstekend inzetbaar als waterdicht betaalsysteem. Een belangrijk kenmerk is dat je de pas kunt programmeren waar hij geldig is. In tegenstelling tot een normale betaalpas met ‘open loop systeem’ is deze kaart namelijk niet overal te gebruiken, maar enkel op de plaatsen waarvoor hij is geprogrammeerd. Denk hierbij aan een betaalpas voor een festival of kantine. Een ander bekend voorbeeld is de OV-chipkaart.
Toegangscontrole
Als het aankomt op toegangscontrole wil je zeker weten dat je de juiste personen binnenlaat en belangrijker nog: dat je ongewenste gasten buitenhoudt. De RFID-kaarten zijn daarom een veilige keuze. Door de chip te programmeren ziet het systeem direct of toegang verleend moet worden of niet en in welke zone van het gebouw. Zo worden MIFARE® chipkaarten onder andere veel gebruikt bij sportscholen, (overheids)gebouwen, kluisjes, kopieerautomaten, koffieautomaten, slagbomen en de bekende skipas.
Een RFID-chip programmeren
Een goede werking van een RFID-pas valt of staat met een goede programmering van de chip. Essentieel dus dat deze professioneel en vakkundig wordt geprogrammeerd. DCP biedt hiervoor diverse mogelijkheden en is in staat om elk soort chip te programmeren en uit te lezen. Indien gewenst kunnen we de kaart dus niet enkel programmeren, maar ook een Excellijst met alle unieke chipnummers aanleveren zodat je deze direct in het systeem kunt laden.
Daarnaast kunnen we ook de beveiligingssleutel en/ of de sectoren van de RFID-chip programmeren of apps en files op een MIFARE DESFire® kaart schrijven. We kennen de mogelijkheden als geen ander en zijn door onze jarenlange ervaring expert op dit gebied. Elke opdracht is bij ons dan ook uitvoerbaar.
RFID-passen in de praktijk
Het mag duidelijk zijn: de toepassingen van RFID zijn ongelofelijk breed. Een voorbeeld is een speciale RFID-pas die we hebben ontwikkeld voor een klant die congressen organiseert. Zijn vraag was om de deelnemers van zijn congres zo eenvoudig mogelijk toegang te geven tot het WiFi netwerk. Dus zonder ingewikkelde wachtwoorden in te moeten voeren ofwel de veiligheid van het netwerk in het gedrang te brengen. Voor deze klant hebben we een RFID-pas met NFC gemaakt waarmee het WiFi netwerk direct wordt geactiveerd zodra je de kaart tegen je smartphone houdt. Een mooi voorbeeld hoe techniek bijdraagt aan gebruikersgemak.
Daarnaast zijn er ook RFID-stickers die je kunt programmeren voor een bepaalde actie. Een mooi voorbeeld is een RFID-sticker voor in je auto die tijdelijk je WhatsApp en Facebook etc. uitschakelt zodra je de smartphone erop legt. Een praktische oplossing die ook nog eens bijdraagt aan een veiliger verkeer.
Een RFID-chip hoeft dus niet per definitie de vorm van een pas te hebben, maar kan bijvoorbeeld ook geleverd worden in de vorm van een sleutelhanger, RFID-sticker of figuur naar keuze.
Ervaar zelf de voordelen van een RFID-kaart
Benieuwd naar de mogelijkheden van RFID-passen voor jouw organisatie of wil je bijvoorbeeld een RFID of MIFARE® kaart laten bedrukken en/ of programmeren? Neem dan vrijblijvend contact op, we vertellen je graag meer! En wil je graag meer handige tips en nuttige info over plastic passen en de toepassingen? Kijk dan ook eens op het DCP blog.
Wil je zelf je kaarten printen? Op onze site vind je diverse blanco rfid kaarten.