Als je op zoek gaat naar een labelprinter zijn er heel wat criteria waar je rekening mee moet houden. Een van die criteria is bijvoorbeeld de gebruikte printtechniek. Grofweg zijn er drie soorten labelprinters: printers die gebruik maken van de direct thermische techniek, printers die gebruik maken van de thermische transfer techniek en inkjet printers. In dit blog leggen we je uit wat de verschillen zijn, zodat jij de beste keuze voor jouw organisatie kunt maken.
Direct thermische printtechniek (zonder lint)
Bij de direct thermische printtechniek (ook bekend als ‘direct thermal’) wordt gebruik gemaakt van zogenoemde thermische etiketten of labels. Zodra de printkop warm wordt, reageert het papier van de labels direct en wordt zwart. Het label wordt bedrukt op de gedeeltes die met de warme printkop in aanraking komen.
Je kunt testen of je een thermisch label hebt, door met je nagel over het materiaal te wrijven of door een warmtebron (voorzichtig) onder het materiaal te houden. Wordt het label zwart? Dan heb je te maken met een thermisch label.
Thermisch printen is alleen geschikt voor etiketten van papier. Kunststof of geplastificeerde labels en etiketten kunnen alleen bedrukt worden door een printer met een inktlint. Zie optie 2.
Voor- en nadelen direct thermisch
Het grote voordeel van deze printtechniek is dat je geen lint nodig hebt. Dat is dus goedkoper per afdruk. Een nadeel is dat bij veel gebruik de printkop van de printer sneller slijt door direct contact met het te bedrukken label. Het is dan ook belangrijk dat je labels van goede kwaliteit gebruikt. Goedkopere media lijken misschien aantrekkelijk, maar die werken een beetje zoals schuurpapier. Niet iets wat je steeds langs de printkop wilt laten gaan.
Een ander nadeel is dat thermisch geprinte labels relatief snel verkleuren. Ze kunnen dan onleesbaar worden voor bijvoorbeeld een barcodescanner. Zoek je een duurzame oplossing voor etiketten die lang leesbaar zijn? Dan is deze techniek waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou.
Veelgebruikte toepassingen:
- Verzendetiketten
- Etiketten voor verse producten
- Etiketten voor producten met een hoge omloopsnelheid
- Kassabonnen
Thermische transfer printtechniek (met lint)
Bij de thermische transfer printtechniek wordt de informatie vanaf een printlint op het etiket gedrukt. Het lint bevindt zich tussen het label en de printkop. Daar waar de printkop heet wordt tijdens het printen, wordt de inkt van het lint op het label aangebracht.
Voor- en nadelen thermische transfer
Het grote voordeel van deze printtechniek is dat je etiketten veel langer leesbaar blijven. Omdat de printkop niet in contact komt met het label (zoals bij de direct thermische techniek) gaat deze langer mee.
Voor elke gewenste toepassing zijn speciale linten en labels beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan labels die blootgesteld worden aan bijzondere omstandigheden. Speciale linten maken de opdruk beter bestand tegen krassen, extreme weersomstandigheden, bijtende stoffen etc.
En de nadelen van thermische transfer? Die zitten niet zozeer in het printen zelf, maar in de kosten. De linten kosten uiteraard geld en het kost je ook tijd om de linten af en toe te vervangen. Bovendien moet je zorgen voor voldoende voorraad, want zonder lint kun je niet printen.
Veelgebruikte toepassingen:
- Labels voor magazijnstellingen
- Labeling voor schappen, binnen en buiten
- Productlabels voor medicijnen
- Productlabels voor elektronische apparatuur
- Etiketten voor producten met een lage omloopsnelheid
Inkjet printtechniek
Een derde techniek is het printen met inkjet technologie. Vooral de printers van Epson werken volgens deze techniek, waarbij de kleuren geprint worden in plaats van gedrukt. Een groot voordeel van de inkjet techniek is printen in kleur. Hierdoor kunnen labels volledig in de gewenste kleur geprint worden, waardoor je kunt blijven variëren. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor het printen van bijvoorbeeld (voedingsmiddelen)labels, wijnetiketten en badges. Daarnaast kun je met de juiste printer alles zelf eenvoudig ontwerpen en direct afdrukken.
Voor- en nadelen inkjet technologie
Het grootste voordeel van deze printtechniek is dat je in kleur kunt printen. Dit biedt (oneindige) variatiemogelijkheden en de flexibiliteit om zelf waar nodig aanpassingen te doen. Een nadeel is dat de kosten hoger liggen bij hogere volumes dan bij het printen in zwartwit via de direct thermische of thermische transfer techniek.
Veelgebruikte toepassingen:
- Etiketten met productinformatie
- Etiketten ten behoeve van marketing van producten (bv. streekproducten)
- Badges voor evenementen
Wat is de beste keuze voor jou?
Om te bepalen wat voor jou het beste werkt, zetten we de voor- en nadelen van beide printtechnieken nog even voor je op een rijtje:
De specialist in labels
Twijfel je nog welke labelprinters voor jouw bedrijf de beste keuze is? Kijk dan eens rond bij onze labelprinters. Of neem vrijblijvend contact met ons op. We adviseren je graag over de mogelijkheden.