In deze case vertellen we je hoe we Jan Burgmeijer, oprichter van Fietsmaatjes.NL, hebben geholpen bij de aanschaf van een cardprinter. Maar omdat we Fietsmaatjes.NL zo'n bijzonder project vinden, laten we je graag eerst uitgebreid kennismaken met Fietsmaatjes. Waarschijnlijk word je dan net zo enthousiast als wij. Misschien zelfs wel zo enthousiast dat je je aanmeldt als vrijwilliger. Dat zouden wij en Jan fantastisch vinden!
“Ik word heel blij als ik de mensen zie fietsen. Ze komen in beweging en hun wereld wordt weer iets groter. Dat geeft veel voldoening.”
Jan Burgmeijer, oprichter Fietsmaatjes.NL
Alles over Fietsmaatjes
Fietsmaatjes fietst met mensen die er graag op uit gaan, maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld door een beperking in bewegen, horen of zien, maar ook door dementie of hersenletsel. Deze mensen worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen en de gasten kunnen helpen. Samen trekken ze eropuit op een duofiets met elektrische trapondersteuning: een e-bike waarbij je naast elkaar zit dus.
Sociaal, bewegen en buitenzijn
Sommigen houden het bij een rondje door het dorp, waarbij de koffie en de appeltaart het hoogtepunt vormen. Anderen dagen elkaar uit met stevige fietstochten door weer en wind. Het plezier staat bij iedereen voorop. De gesprekken met elkaar, de aanspraak die je hebt op zo’n bijzondere fiets en gezond buiten in beweging zijn… daar fleurt iedereen van op. Zowel de gasten als de vrijwilligers. Kijk maar naar dit filmpje, waarin Eli en Olaf vertellen wat Fietsmaatjes voor hen betekent:
Van Teylingen naar heel Nederland
Fietsmaatjes werd in 2012 in Teylingen opgezet door Jan Burgmeijer en zijn vrouw Tekla. Als verpleegkundige in een huisartsenpraktijk zag zij hoe belangrijk het is dat chronisch zieke mensen in beweging komen. Toen ze de duofiets ontdekte, is ze samen met Jan gaan kijken hoe ze deze konden inzetten om mensen in beweging te krijgen. Jan was destijds nog projectleider bij TNO en wist wel hoe je zoiets zou kunnen organiseren, ook op financieel vlak.
Toen de organisatie in Teylingen goed draaide, klopten ze bij het Oranjefonds aan om het Fietsmaatjesproject ook in andere regio’s op poten te zetten. En dat is gelukt. Op dit moment (november 2020) fietsen er in Nederland al meer dan 1.300 gasten met ruim 1.000 vrijwilligers, vanuit 23 lokale organisaties. De ambitie is om in 2023 te groeien naar 60 organisaties door heel Nederland.
Enthousiast geworden over Fietsmaatjes?
Wil je meefietsen als gast of als vrijwilliger? Of wil je je als duo opgeven, bijvoorbeeld met een familielid, goede buur of vriend? Zoek dan op de website van Fietsmaatjes.NL de dichtstbijzijnde Fietsmaatjes-organisatie en meld je aan. De organisatie zorgt dan voor een goede match.
Is er nog geen organisatie bij jou in de buurt? Misschien kun je dan in actie komen door een Fietsmaatjes-organisatie in jouw gemeente op te zetten. Ook hierover vind je alle informatie op de website.
Hoe Fietsmaatjes en DCP elkaar vonden
De vrijwilligers kunnen de sleutels voor de duofiets ophalen bij bijvoorbeeld de plaatselijke supermarkt. Ze moeten dus kunnen laten zien dat ze Fietsmaatjes-vrijwilliger zijn. Elke Fietsmaatjes-regio beslist zelf hoe ze deze legitimatie regelen. In Teylingen gebeurt dat met een vrijwilligerspasje. Tot voor kort werden de pasjes geprint door een plaatselijk printbedrijf, maar met 250 vrijwilligers en wekelijks nieuwe aanmeldingen kostte dat te veel tijd aan beide kanten. Het werd dus tijd voor een eigen cardprinter en Google bracht Jan op het spoor van DCP. De wensen van de klant cardprinter om zelf vrijwilligerspassen te kunnen printen enkelzijdig, in combinatie met voorbedrukte passen eenvoudig in gebruik compatibel met online applicatie om passen te personaliseren.
Onze oplossing
Jan belde met DCP om te vragen welke printer het beste geschikt zou zijn. Dat bleek de Zebra ZC100, een compacte kleurenprinter die eenvoudig in gebruik is. Deze printer bedrukt de passen enkelzijdig – dat scheelt in de kosten. Toch blijft de achterkant van de vrijwilligerspassen niet leeg, want DCP levert voorbedrukte passen. Zo print Fietsmaatjes op de voorkant van de pas de pasfoto, naam en adresgegevens van de vrijwilliger in kleur, terwijl op de achterkant van de pas het logo van Fietsmaatjes al gedrukt staat.
Het resultaat
Jan is heel tevreden over de kwaliteit van de nieuwe vrijwilligerspassen. Het ziet er heel professioneel uit, mede dankzij de voorbedrukte achterkant. En ook al is het aanschaffen van een eigen printer nog best een investering voor een vrijwilligersorganisatie, ook over de cardprinter is hij erg enthousiast:
“Hij is supereenvoudig in gebruik, echt plug & play. De pc herkent de printer direct. We kunnen dus rechtstreeks vanuit de applicatie waar we al mee werken nieuwe passen maken en printen. Eenvoudig, snel en professioneel.”
Meer weten?
Wil je meer weten over deze case, de mogelijkheden op het gebied van plastic pasjes en ledenpassen of DCP? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en neem ook een kijkje op het DCP blog en onze andere cases.