Je hebt het waarschijnlijk al ergens voorbij zien komen: het lage btw-tarief gaat vanaf 1 januari 2019 omhoog van 6% naar 9%. Dit heeft gevolgen voor de prijzen van goederen en diensten en je financiële administratie. Lees in dit blog de belangrijkste wijzigingen en hoe je hier als ondernemer toch nog van kan profiteren.
Welke goederen en diensten vallen onder de verhoging?
Op januari 2019 gaat de verhoging van 6% naar 9% op producten en diensten in het laag btw-tarief in. Diensten die hieronder vallen, zijn bijvoorbeeld het repareren van fietsen, kapperswerkzaamheden en het verkopen van voedingsmiddelen. Goederen met een 6% btw-tarief zijn onder andere voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken.
Wat betekent dit voor mij als ondernemer?
Als ondernemer met goederen of diensten in deze categorie heeft dit enkele consequenties:
- Aanpassing van de btw op offertes en facturen. Ook bij offertes die je nu verstuurt, maar waar je pas in 2019 het werk voor gaat uitvoeren, bereken je dit nieuwe btw-tarief.
- In veel gevallen betekent dit ook een directe prijsverhoging voor de verkoopprijs aan de consument. Hierdoor is het ook noodzakelijk om menukaarten, prijskaarten en folders aan te passen.
- Tot slot zijn er eventueel nog aanpassingen nodig in kassasystemen, boekhoudprogramma’s of in administratie software.
Profiteren van de btw-verhoging?
Hogere prijzen, aangepaste prijskaartjes, aanpassingen in facturen, veranderingen in kassasystemen: aan de btw-verhoging lijken op het eerste oog vooral nadelen te kleven voor ondernemers. Maar zie de btw-verhoging ook als kans om bepaalde zaken direct professioneler én slimmer aan te pakken.
Werk je nu bijvoorbeeld met simpele prijskaartjes van papier in de etalage van je winkel? Omdat je nu toch aan de slag moet om alle prijzen aan te passen, kan je dit beter direct in één keer goed aanpakken. Een trend die we bij steeds meer slagers, bakkers en andere verswinkels zien zijn plastic prijskaartjes. Deze zijn handig, hygiënisch en zien er professioneel uit. Lees hier meer over deze trend.
Met een pasjesprinter (die je kan kopen of huren), plastic pasjes, printlint en ontwerpsoftware kan je direct aan de slag. De kaartjes ontwerp je eenvoudig zelf en met één druk op de knop rollen ze uit de printer. Niet alleen ideaal dus voor de prijswijziging door de btw-verhoging, maar ook bij speciale aanbiedingen of nieuwe producten.
DCP helpt je op weg
Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze plastic prijskaarten of onze cardprinters? Wij helpen je graag verder. Neem hiervoor contact met ons op.
Gerelateerde artikelen
- Nieuwe trend: plastic prijskaartjes printen
- Let op: btw-afdracht cadeaukaarten verandert per 1 januari 2019
- Nieuwe trend bij slagers: plastic prijskaartjes printen